Guidekurs: Bli en gränsguide!

Nu bjuder vi in till en ny guidekurs med fokus på skyddad natur och gränshistoria

Kursen består av sex träffar, torsdag till söndag, på olika årstider under ett år. Du kommer att få besöka nationalparker och andra turistdestinationer i gränsregionen och du kommer att få lära dig mer om gränsregionen och specifikt de skyddade naturområdena Kosterhavets nationalpark, Ytre Hvaler nasjonalpark, Tresticklan nationalpark och Haldenkanalen Regionalpark. Träffarna innehåller intressanta seminarier, studiebesök och praktiska moment.

Kursen är full av aktivitet såsom vandring, paddling, utomhusmatlagning och övernattning i tält. Kursen avslutas med en uppguidning och så är du redo att guida i gränsregionen!

Anmäl dig senast 15 april 2018.

Mer om kursen

Vem är du?

Du är en person som är intresserad av att guida i gränsregionen. Kanske har du arbetat eller arbetar som guide men söker ny inspiration eller kanske är du en nybörjare som är intresserad av att börja guida. Vi ser gärna en bredd i sammansättningen av kursdeltagare.

Vad får du?

Vi erbjuder en nyutvecklad guidekurs med fokus på skyddade naturområden. När du genomfört kursen blir du turistguide. Kursen består av sex träffar torsdag till söndag på olika årstider under ett år. Du kommer att få besöka nationalparker och andra turistdestinationer i gränsregionen och du kommer att få lära dig mer om gränsregionen och specifikt de skyddade naturområdena Kosterhavets nationalpark, Ytre Hvaler nasjonalpark, Tresticklans nationalpark och Haldenkanalen Regionalpark. Träffarna innehåller intressanta föreläsningar, seminarier, studiebesök och praktiska moment. Kursen är full av aktiviteter såsom vandring, paddling, utomhusmatlagning och övernattning i tält. Kursen avslutas med en uppguidning, och sen är du redo att guida i gränsregionen!

Vad kostar det?

Kursen är kraftigt subventionerad genom projektet Gränsen som attraktion som bland annat får stöd av Interreg Sverige-Norge. Du betalar endast 12 000 kronor för kursen och då ingår boende, mat, guidningar, inträden, transporter medmera.

Vad krävs av dig?

För att kunna söka utbildningen krävs att du har möjlighet att delta på de sex obligatoriska träffarna, utföra eget arbete mellan träffarna samt delta i uppguidningen.

Kursledning

Kursen leds av Stefan von Bothmer (i orange skjorta på bilden ovan) som är certifierad guide och har mångårig erfarenhet av kurser i utomhuspedagogik för lärare och blivande guider. Stefan driver tillsammans med sin fru Kosters Trädgårdar och arbetar som guide i Kosterhavets nationalpark.

 

Kursupplägg:

Träff 1
Datum: 3 - 6 maj 2018
Plats: Koster och Strömstad
Tema: Marina nationalparker, kulturhistoria vid havsbandet och utomhuspedagogik

Träff 2
Datum: 31 maj - 3 juni 2018
Plats: Halden och Sarpsborg
Tema: Gränshistoria, värdskap och pilgrimsleder

Träff 3
Datum: 13 - 16 september 2018
Plats: Tresticklans nationalpark och Kornsjöarna
Tema: Friluftsliv, kanotpaddling, vandring, säkerhet, allemansrätt och mat

Träff 4
Datum: 1- 4 november 2018
Plats: Tingvall, Tanum
Tema: Berättarteknik, dramatisering och hällristningar

Träff 5
Datum: 7 - 10 februari 2019
Plats: Hvaler nasjonalpark och Fredrikstad
Tema: Vinterguidning, geologi och stenhuggeri

Träff 6
Datum: 25 - 28 april 2019
Plats: Icke fastställt
Tema: Avslutning och uppguidning

 

Kursen kommer att utgå ifrån dessa ämnen:

 • Lokal kännedom: norra Bohuslän, Dalsland och Østfold
 • Utomhuspedagogik
 • Guidens roll
 • Att ta hand om en grupp
 • Värdskap
 • Säkerhet
 • Mat och mervärde
 • Miljö, hållbarhet och allemansrätt
 • Gränsregionens varumärken
 • Funktionsvariation
 • Ditt specialintresse

 

Anmälan

Intresseanmälan för kursen sker via mejl till louise@svinesundskommitten.com. Skriv namn, adress, telefonnummer, mejladress samt berätta kortfattad om dig själv och varför du vill delta på guidekursen.

Anmäl dig senast 15 april 2018.

 

För mer information kontakta:

Louise Robertsson (kursansvarig)
+46 70 614 74 54
louise@svinesundskommitten.com

Stefan von Bothmer (kursledare)
+46 70 600 13 13
stefan@kosterstradgardar.se