Kunglig lunch på Skagerrak med lokala marina råvaror i fokus

I samband med att Föreningen Norden firade 100 år och H.M Konungen besökte Strömstad levererade lokala leverantörer råvaror till en marin meny som tillagades av Jonas Blomstervall och Restaurang Park.

H.M Konungen på Kulturhuset Skagerrak, Strömstad Foto Cajsa-Malin Sandblom / Svinesundskommittén

 

”Vi såg det som en självklarhet att våra lokala företag som är fantastiska, skulle få chansen att leverera råvaror till det här tillfället där H.M Konungen var hedersgäst, för att visa på bredden och kvalitén de tillhandahåller. De blev oerhört uppskattat av alla närvarande gäster!” Ingela Skärström, projektledare näringsliv Marint Gränsforum Skagerrak

Projektet Marint Gränsforum Skagerrak, som arbetar för en ökad marin näringslivsutveckling stod för koordineringen från de lokala leverantörerna som också är en del av projektet.

Menyn bestod av

Förrätt en ”Trio på svenska ostron” serverad på varm tångbädd. Ett naturellt ostron (Ostrea Edulis), ett gratinerat Stillahavsostron (Magallana Gigas) och ett friterat Stillahavsostron med en crème gjord på Cionafond.

Förrätt en trio av svenska ostron på varm tångbädd Foto Cajsa-Malin Sandblom /Svinesundskommittén

Till huvudrätten serverades smörstekt torsk med havskräfta från Kosterhavet tillsammans med bohuslänska kantareller, bondbönor med krondillsås och kokt potatis.

Huvudrätt smörstekt torsk med havskräfta Foto Cajsa-Malin Sandblom / Svinesundskommittén

 

Avslutningsvis serverades kaffe och en klassisk chokladtryffel smaksatt med sockertång och rödalgen Dulce.

Foto Cajsa-Malin Sandblom / Svinesundskommittén

Alla råvaror var lokalt levererade och tillagade, ett stort tack till alla som var med och bidrog till en mycket lyckad och uppskattad lunch med H.M Konungen som hedersgäst.

H.M Konungen tackar Restaurang Park med kockar och serveringspersonal Foto Cajsa-Malin Sandblom / Svinesundskommittén

LEVERANTÖRER

Bryggudden AB
Ostronen levereras av Bryggudden AB som har sina ostronmarker i vattnet vid Havstenssund. Det är både det platta, Ostrea Edulis, och det kupade ostronet, Magallana Gigas.
http://www.bryggudden.se/

Marine Taste AB
Cionafonden är världens första smakförstärkare från sjöpung, Ciona intestinalis. Smaken är rik på umami och kokomi vilket ger anrättningen en djupare och mer fyllig smak.
https://www.marinetaste.com/

West Coast Smolts Sweden AB
Krondillen levereras av West coast smolts AB, som driver en anläggning för laxodling och där gödseln från odlingen blir till näring för grönsaker, örter och kryddor.
http://www.smolts.se/

Restaurang Telegrafen
Algtryfflarna är smaksatta med Sockertång och rödalgen Dulce, tillverkade av Anders Sporrong som driver restaurang Telegrafen i Grebbestad.
http://telegrafen.info/

Greby Mejeri
Alla mejeriprodukter i menyn kommer från det lokala mejeriet Greby Mejeri i Grebbestad.
http://www.grebymejeri.se/

Fiskare Niklas Nilsson
Havskräftorna är fiskade av Niklas Nilsson från Nord Koster.

Läs mer på Svinesundskommitténs Nyheter