Foto: Viken Foto Video

Gamla Svinesundsbron fyller 75 år 

Den 15 juni fyller Gamla Svinesundsbron 75 år. Den stora dagen till ära har Svinesundskommittén tillsammans med kommuner och myndigheter i Norge och Sverige kraftsamlat för att hedra jubilaren.

Området runt Gamla Svinesundsbron har en väldigt rik historia och storslagen natur med vackert fjordlandskap. Den ståtliga bron, delvis byggd av bohusgranit, är numera också ett statligt byggnadsminne.

Den 15 juni invigs en jubileumsutställning av gränskännaren Rolf Danielsson, jubileumsskrift av Karin Askberger och en jubileumsfilm. Det kommer också finnas möjlighet att uppleva området med en inspirerande guidning i sommar.

På grund av rådande restriktioner kan vi tyvärr inte samlas på plats för att fira den 15 juni, så häng med och fira digitalt med oss!

Jubileumsfilm

Jubileumsfilm till Svinesundsbrons 75-årsdag, som visar på både brons och områdets betydelse genom åren. Medverkar gör bland andra Landshövdingen i Västra Götaland, Statsforvalteren i Viken, svenska och norska ambassadörer med flera.

Jubileumsutställning – Svinesund 75 år 

Rolf Danielsson har skapat en jubileumsutställning för att hylla Gamla Svinesundsbron och visa på brons betydelse i dåtid, nutid samt framtid. Utställningen består av 5 informationsskyltar som återfinns vid gamla Tullhuset på svensk sida från den 15 juni och året ut. Klicka nedan för komma till den digitala versionen.

Jubileumsutställning – Svinesund 75 år

Jubileumsskrift – Möte med Svinesund

Karin Askberger har tagit fram jubileumsskriften ”Möte med Svinesund” som bjuder på nedslag i den spännande historia, natur och kultur som delas på båda sidor om bron.

Jubileumsskrift – NORSKA      Jubileumsskrift – SVENSKA

Ny besökskarta 

Vi har tagit fram en ny besökskarta över Svinesund. Kartan innehåller besöksvärda platser och sevärdheter på både svensk och norsk sida. Kulturstigen har rustats upp. Här finns kulturminnen från Karl XIIs fälttåg i området inför anfallet mot Norge år 1716, och från andra världskriget då bron var under uppbyggnad. Även vandringsleden kuststigen som löper på båda sidor av Idefjorden finns utmarkerad i kartan.

Klicka på kartbilden för att se den i större upplösning eller ladda ner som pdf nedan.

Besökskarta Svinesund (pdf)

Guidning i området med gränsguiden Anja Sonerud

I sommar finns möjlighet att uppleva den Gamla Svinesundsbron och området med en guide. Kontakta infocenter i Strömstad för mer information.

Pressbilder

Foto: Karin Björk
Försättsblad – Jubileumsskrift
Försättsblad – Jubileumsutställning