Hoppa till innehåll

Integrerad Gränsregion

Logotypen för Interreg Sverige-Norge

Integrerad gränsregion

Projektet ”Integrerad gränsregion” handlar om integration och samarbete efter Covid-19 inom näringslivet i de båda gränsregionerna Viken och Västra Götaland.

Speciellt mindre företag har varit hårt utsatta under pandemin. Målet är därför att öka konkurrenskraften hos regionens små och medelstora företag genom ökad integration och genom att bättre använda varandras resurser i ett gränsöverskridande samarbete. Vi ska kraftsamla för att finna lösningar på specifika gränshinder genom inventering av möjliga reformer samt kommunikations- och påverkansinsatser.

Utöver den primära målgruppen som är små och medelstora företag, vänder sig projektet till politiker och myndigheter på statlig och regional nivå samt relevanta fora inom det nordiska samarbetet. Vi vill verka för en starkare politisk förankring av behovet av öppna gränser så att en integrerad arbetsmarknad kan upprätthållas även i kristider och tilliten till en sådan återskapas hos befolkningen.

Projektet finansieras av Svinesundskommittén, Interreg Sverige-Norge, Viken fylkeskommune och Västra Götalandsregionen.

Arendalsuka 2023

Politikere og myndigheter ga klar beskjed under seminaret i Arendalsuka at Norge og Sverige må ha et tettere samarbeid i fredstid for og klare et godt samarbeid i krise. Spørsmålene hvordan vi skal lykkes og hvilken vei som er riktigst og ta er viktig og få opp på agendan i Riksdagen og i Stortinget. Vi på Svinesundskommittén spiller en viktig rolle ved og sette press på ansvarlige politikere. Seminariet i Arendalsuka gir godt håp om at vi er en god bit på vei.

Linda Engsmyr, ordförande och Cecilia Nilsson, vd summerar seminariet i Arendalsuka:

Se den inspelade livesändningen från seminariet i Arendalsuka här:
Seminaret starter ca 12 minutter in i sendningen.

Almedalen 2023

Stort intresse, viktiga slutsatser, tydligare väg framåt, högt i tak och kvalitetssamtal. Vi är jättenöjda med seminariet som vi höll i Almedalen den 30 juni: ”Pandemin delade oss – hur håller vi gränsen öppen i nästa kris?”. Alla var överens om att samordningen i Norden bör bli bättre, men hur det ska ske ville politikerna fortsätta diskutera. Det kom många förslag och slutsatsen blev att en gemensam struktur, planering och övningar i fredstid är en nyckel. Svinesundskommittén uppmanades att driva på för en gemensam säkerhetsplanering över gränsen som fungerar från lokal till nordisk nivå. Se vår inspelade livesändning från Facebook. Seminariet startar ca 4 minuter in i filmen och efter ca en timmes uppspelningstid infinner sig en paus på ca 20 min.

 

Publicerat av Svinesundskommittén Fredag 30 juni 2023

Cecilia Nilsson sammanfattar Almedalsseminariet. 

 

Vi är så nöjda med vårt seminarie i Almedalen: Pandemin delade oss – hur håller vi gränsen öppen i nästa kris? Det blev många intressanta diskussioner och olika perspektiv i frågan hur vi hanterar nästa kris med en bibehållen öppen gräns. Hör Cecilia Nilsson när hon sammanfattar dagen.
Aremark kommune Bengtsfors kommun Dals-Eds kommun Fredrikstad kommune Halden kommune Hvaler Kommune Melleruds kommun Rakkestads kommun Råde kommune Sarpsborg kommune Strömstads kommun Tanums kommun Viken fylkeskommune Västra Götalandsregionen Åmåls kommun
#integreradgransregion Interreg Sverige-Norge

Publicerat av Svinesundskommittén Måndag 3 juli 2023