Kungligt firande av Föreningen Norden 100 år i Strömstad

I onsdags den 25 september hade Svinesundskommittén och Strömstads kommun äran att tillsammans med Föreningen Norden stå värdar och arrangera firandet av föreningens 100-årsjubileum, där H.M. Konungen deltog.

H.M. Konungen hälsar på kapten Anette Andersson Foto: Mari Andersson / Föreningen Norden

Programmet som utformats med havet och gränslöst samarbete i fokus är ”mitt i blinken” för både Föreningen Nordens och Svinesundskommitténs arbete. Det är även ett av H.M. Konungens personliga intresseområden. Dessutom har Nordiska Ministerrådets ordförandeland i år ett fokus på havet som resurs och hållbar turism, och Svinesundskommittén är en del av den ”nordiska familjen”.

Under en båttur med M/S Vesleø II presenterade Svinesundskommitténs VD/Daglig leder Elsie Hellström vårt svensk-norska arbete med det gemensamma havet Skagerrak i projektet Marint Gränsforum Skagerrak. ”Vårt mål är att belysa Skagerraks hot och möjligheter, eftersom det är ett hav som hamnar i skymundan av Östersjön och Norges andra havsområden”, säger Elsie Hellström.

Gästerna fick ta del av forskning och det arbete som drivs bland annat på Tjärnö marina laboratorium, i Kosterhavets nationalpark och av Samförvaltningen norra Bohuslän. På Kulturhuset Skagerack bjöds gästerna på en marint inspirerad lunch från lokala leverantörer. Bland annat en ostrontrio, kräftor och algtryfflar. Samtidigt kunde gästerna lyssna till några av Föreningen Nordens lokala representanter och Color Lines kommunikationschef och deras arbete med Color Hybrid och det minskade CO2-utsläppet.

 

Foto: Cajsa-Malin Sandblom / Svinesundskommittén

H.M. Konungen höll även ett tal med reflektioner kring dagen, och att innehållet visade på goda exempel av de möjligheter som det nordiska samarbetet innebär, citat:

”Ja, man kan nog faktiskt säga att de möjligheterna är så stora att vi knappast har råd att avstå. 

Den nordiska gemenskapen är stark och bygger på en lång historia. Men, för att den ska förbli levande måste den underhållas och utvecklas”.

 

 

Svinesundskommittén är enig med H.M. Konungen, och är oerhört hedrade och stolta över att tillsammans med Strömstads kommun ha stått värd för firandet av Föreningen Norden 100 år med H.M. Konungen. Vi är väldigt glada att dessutom fått dela med oss av vårt arbete för ett friskt och produktivt Skagerrak.

Tack till alla som bidrog till att detta blev en så uppskattad dag!

H.M. Konungen tackar dagens kockar
Foto: Cajsa-Malin Sandblom / Svinesundskommittén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besök Kungahusets officiella hemsida för att läsa H.M. Konungens tal i sin helhet och reportage från dagen. 

Läs även mer om dagen på Strömstads Tidning.