Hoppa till innehåll

Guidekurs

Guidekurs med fokus på skyddad natur och gränshistoria

Under två tillfällen har en guidekurs med fokus på skyddad natur och gränshistoria genomförts inom projektet Gränsen som attraktion. Kursen har bestått av sex träffar, torsdag till söndag, på olika årstider under ett år. Kursdeltagarna har besökt nationalparker och andra turistdestinationer i gränsregionen och lärt sig om gränsregionen och specifikt de skyddade naturområdena Kosterhavets nationalpark, Ytre Hvaler nasjonalpark, Tresticklan nationalpark och Haldenkanalen Regionalpark. Träffarna har innehållit intressanta seminarier, studiebesök och praktiska moment.

Kursen har varit full av aktivitet såsom vandring, paddling, utomhusmatlagning och övernattning i tält. Kursen har avslutats med en uppguidning och vi har många nya gränsguider som guidar i gränsregionen!

 

Mer om kursen

Vem är du?
Du är en person som är intresserad av att guida i gränsregionen. Kanske har du arbetat eller arbetar som guide men söker ny inspiration eller kanske är du en nybörjare som är intresserad av att börja guida. Vi ser gärna en bredd i sammansättningen av kursdeltagare.

Vad får du?
Vi erbjuder en nyutvecklad guidekurs med fokus på skyddade naturområden. När du genomfört kursen blir du turistguide. Kursen består av sex träffar torsdag till söndag på olika årstider under ett år. Du kommer att få besöka nationalparker och andra turistdestinationer i gränsregionen och du kommer att få lära dig mer om gränsregionen och specifikt de skyddade naturområdena Kosterhavets nationalpark, Ytre Hvaler nasjonalpark, Tresticklans nationalpark och Haldenkanalen Regionalpark. Träffarna innehåller intressanta föreläsningar, seminarier, studiebesök och praktiska moment. Kursen är full av aktiviteter såsom vandring, paddling, utomhusmatlagning och övernattning i tält. Kursen avslutas med en uppguidning, och sen är du redo att guida i gränsregionen!

Vad kostar det?
Kursen är kraftigt subventionerad genom projektet Gränsen som attraktion som bland annat får stöd av Interreg Sverige-Norge. Du betalar endast 12 000 kronor för kursen och då ingår boende, mat, guidningar, inträden, transporter medmera.

Vad krävs av dig?
För att kunna söka utbildningen krävs att du har möjlighet att delta på de sex obligatoriska träffarna, utföra eget arbete mellan träffarna samt delta i uppguidningen.

Kursledning
Kursen leds av Stefan von Bothmer som är certifierad guide och har mångårig erfarenhet av kurser i utomhuspedagogik för lärare och blivande guider. Stefan driver tillsammans med sin fru Kosters Trädgårdar och arbetar som guide i Kosterhavets nationalpark.

Kursupplägg 2018 – 2019 :

Träff 1
Datum: 3 – 6 maj 2018
Plats: Koster och Strömstad
Tema: Marina nationalparker, kulturhistoria vid havsbandet och utomhuspedagogik

Träff 2
Datum: 31 maj – 3 juni 2018
Plats: Halden och Sarpsborg
Tema: Gränshistoria, värdskap och pilgrimsleder

Träff 3
Datum: 13 – 16 sept 2018 (preliminära datum)
Plats: Tresticklans nationalpark och Kornsjöarna
Tema: Friluftsliv, kanotpaddling, vandring, säkerhet, allemansrätt och mat

Träff 4
Datum: 1- 4 november 2018
Plats: Tingvall, Tanum
Tema: Berättarteknik, dramatisering och hällristningar

Träff 5
Datum: 7 – 10 februari 2019
Plats: Hvaler nasjonalpark och Fredrikstad
Tema: Vinterguidning, geologi och stenhuggeri

Träff 6
Datum: 25 – 28 april 2019
Plats: Icke fastställt
Tema: Avslutning och uppguidning

Kursen kommer att utgå ifrån dessa ämnen

Lokal kännedom: norra Bohuslän, Dalsland och Østfold
Utomhuspedagogik
Guidens roll
Att ta hand om en grupp
Värdskap
Säkerhet
Mat och mervärde
Miljö, hållbarhet och allemansrätt
Gränsregionens varumärken
Funktionsvariation
Ditt specialintresse

Anmälan

Vi har tyvärr ingen planerad kurs för tillfället.

Kontaktperson

För mer information kontakta oss!