Hoppa till innehåll

Gamla Svinesundsbron 75 år

 

 

 

 

 

Foto: Viken Foto Video

Gamla Svinesundsbrons 75 års-jubileum

Den 15 juni fyllde Gamla Svinesundsbron 75 år. Den stora dagen till ära har Svinesundskommittén tillsammans med kommuner och myndigheter i Norge och Sverige kraftsamlat för att hedra jubilaren.

Området runt Gamla Svinesundsbron har en väldigt rik historia och storslagen natur med vackert fjordlandskap. Den ståtliga bron, delvis byggd av bohusgranit, är numera också ett statligt byggnadsminne. Vill du lära dig mer om bron och området? Spana in Karin Askbergers jubileumsskrift och Rolf Danielssons utställning nedan! Det finns också möjlighet att uppleva området med en inspirerande guidning.

På grund av rådande restriktioner genomfördes firandet i mindre grupper på vardera sida av gränsen, men allt jubileumsmaterial finns digitalt här!

Jubileumsfilm

Jubileumsfilm till Svinesundsbrons 75-årsdag, som visar på både brons och områdets betydelse genom åren. Medverkar gör bland andra Landshövdingen i Västra Götaland, Statsforvalteren i Viken, svenska och norska ambassadörer med flera.

Se vår film om 75-års firandet här!

Jubileumsutställning – Svinesund 75 år 

Rolf Danielsson har skapat en jubileumsutställning för att hylla Gamla Svinesundsbron och visa på brons betydelse i dåtid, nutid samt framtid. Utställningen består av 5 informationsskyltar som återfinns vid gamla Tullhuset på svensk sida från den 15 juni och året ut. Klicka nedan för komma till den digitala versionen.

JUBILEUMSUTSTÄLLNING – NORSKA

JUBILEUMSUTSTÄLLNING – SVENSKA

 

 

Framsidan för jubileumsutställningen Svinesund 75 år

Jubileumsskrift – Möte med Svinesund

Karin Askberger har tagit fram jubileumsskriften ”Möte med Svinesund” som bjuder på nedslag i den spännande historia, natur och kultur som delas på båda sidor om bron.

Jubileumsskrift – Norska

Jubileumsskrift – svenska

 

Framsida till jubileumsskriften Svinesund 75 år

Ny besökskarta 

Vi har tagit fram en ny besökskarta över Svinesund. Kartan innehåller besöksvärda platser och sevärdheter på både svensk och norsk sida. Kulturstigen har rustats upp. Här finns kulturminnen från Karl XIIs fälttåg i området inför anfallet mot Norge år 1716, och från andra världskriget då bron var under uppbyggnad. Även vandringsleden kuststigen som löper på båda sidor av Idefjorden finns utmarkerad i kartan.

Klicka på kartbilden för att se den i större upplösning eller ladda ner som pdf nedan.

Besökskarta – pdf

 

Besökskarta för Svinesund och Idefjorden

Guidning i området med gränsguiden Anja Sonerud

Det finns möjlighet att uppleva den Gamla Svinesundsbron och området med en guide. Kontakta gränsguide Anja Sonerud för mer information.

Email: anja@anjasonerud.se

Telefonnummer: +46 (0)702-999002

 

Bilder från jubileumsdagen

Människor vid invigningen av utställningen vid gamla Tullhustet vid Svinesundsbron

Svinesundsbrons 75 års jubileum är finansierat av: Svinesundskommittén, Fyrbodal kommunalförbund, Strömstad kommun, Halden kommun, Västra Götalands regionen, Viken fylkeskommune, Länsstyrelsen Västra Götaland, Statens fastighetsverk, Trafikverket och Ekomuseum gränsland.